ACÉLKOCKA

 

 

 

TÁJÉKOZTATÁS!
 
2019/2020 tanévre OKJ rendszerű Honvéd Altiszt szakképzést az MH Altiszti Akadémia nem hirdet meg.
 
 
A 2019/2020 tanévtől induló Acélkocka Altisztképzési Rendszerről az alábbi linken tájékozódhat!
 
A 2019-es ACÉLKOCKA Altiszti Alapfelkészítés felvételi eredményei
a kétkörös felvételi első szakaszában az alábbi linken találhatóak!

logo ren

Január 18-án napra pontosan három esztendeje hangzott fel először a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáját (MH AA) jelentő HA7AA hívójel az éterben. Az évforduló kapcsán az talán nemhaszontalan néhány szó erejéig visszatekinteni, milyen kacskaringós út vezetett a hadsereg egyetlen, ma is működő rádióklubjának megnyitásához.

 

kép 01

 

 

Az egész egy 2011. őszén létrehozott pár napos kiállítással indult, amelyet Imre Gábor alezredes, az MH AA híradófőnöke kérésére állított össze a HA5KDR Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub csapata a laktanya művelődési házában. A tárlat nagy sikert aratott, s felkeltette dr. Horváth Gábor dandártábornok, az alakulat akkori parancsnokának figyelmét. Fontos megjegyezni, a tábornok úr fiatal korában rádió-tájfutó volt, így alapjaiban ismerte a rádióamatőr hobbi előnyeit. A szervező munka 2012. tavaszán kezdődött, ám mivel korábban nem volt példa arra, hogy civilek üzemeltessenek egy honvédségi objektumban efféle klubot, a jogi lehetőségek fellelése – és valljuk be őszintén, nem egyszer megteremtése – majd háromnegyed évet vett igénybe. Munkánk során óriási segítséget kaptunk az alakulat vezetésétől és Benkő Tibortól, a honvéd vezérkar főnökétől, akinek két esetben személyesen számoltunk be az ügyek állásáról.

Nem untatva az olvasót a részletekkel és a számos kacskaringóval, csak pár „apróságot” villantunk föl a nehézségekből: egyrészt nagyon fontos szempontként jelentkezett a bevitt eszközök részletekbe menően pontos leltározása – csak ennek elkészítése majd két hetet vitt el. Ugyancsak elengedhetetlen volt az általunk felállított oszlopra az egy+egyes éjszakai jelzőfények kivitelezése – lévén, a laktanyába bármikor érkezhet forgószárnyas repülőgép. Az antennakábelek el- és bevezetése során is igyekeztünk az ipari kivitelezésben megszokott színvonalat hozni – ez egyébként követelményként fogalmazódott meg a vezetés részéről. Az antennaszerelvények, RH és URH sugárzók kihelyezése során a maximális biztonságra törekedtünk. Munkánk gondosságát és minőségét visszaigazolta a 2014-es nagy őszi vihar, amely Szentendrén közel három tucat magánház tetejét és vagy negyven kéményt sodort el, továbbá a laktanyában is kitépett számos fát és bokrot – ám az általunk használatba vett tetőn mindössze két RH dipólantenna szakadt el. Az Akadémián, de a HA5KDR-nél is hagyomány, hogy az új helyiségekre, az ott folyó munkára az égiek áldását kérjük – ennek jegyében a laktanyai adóállomást ökomenikus szertartás keretében szentelték föl az avatás napján.

Az új vezetés elődjeihez hasonlóan szintúgy fontosnak tartotta és tartja, hogy a laktanyában rádióállomás dolgozzon. Bozó Tibor dandártábornok e téren kimagasló segítséget nyújtott és nyújt a mindennapokban.

A klubban jelenleg alapvetően az RH sávokon folyik a munka – a statisztika szerint az elmúlt három évben a szigorúan vezetett Log-ba írt ezer összeköttetés durván kétharmada köthető e tartományokba. Különleges katonai hívójelünk a HA9HAF9A, amellyel 2015. tavaszán amatőrként elsőként jelentünk meg Magyarországról az 5 MHz-es sávban. Fontos közbevetni, ezen a javarészt katonák által igénybe vett hullámhosszat Magyarországon e sorok írásakor alig harmincöt civil használhatja egyéni engedély alapján. A HA9HAF9A hívójelünket fónián, míg a HA7AA-t URH-n és távírón szoktuk a leggyakrabban használni. Érdemes közbeszúrni, a rendelkezésre álló készülékek kilencven százaléka katonai, s ezen csoport száz százaléka működőképes. Igaz ez még a kiállított rádiókra is.

Az idők folyamán több tucat altiszthallgató fordult meg nálunk tanulóként, s ugyancsak több tucatra tehető azok száma, akik rajtunk keresztül jutottak el Lakihegyre, a BM zárt hírközpontjára vagy az egykori vezetékes lehallgatóállomásra a föld alá. Fontos még megjegyezni, tevékenységünk nem merül ki a forgalmazásban, hiszen az SWL munka, azaz az aktív sávfigyelés is nagyon fontos része tevékenységünknek. De itt fejlesztettük ki például HA5CD Tóth Csaba aktív közreműködésével a világon egyedülálló R-173M retranszlációs fordítót.

Ha érdekel a laktanyai tevékenységünk, s csatlakozni szeretnél a HA5KDR csapatához, keresd bármelyik tagunkat, vagy személyesen hétköznap a klubhelyiségben Lázin Miklós Andrást.

 

Imre Gábor alezredes

Lázin Miklós András HA5KDR

Novák Tibor HA5KDR

A weboldalon cookie-kat használunk. (részletes tájékoztató)