Mecséry János Kiképző Osztály

MH AA Mecséry János Kiképző Osztály

mjkiko1

 

ALAPKIKÉPZÉS – első lépések a katonává válás útján

Velünk találkozol először katonai pályád során.

Bevonulásod után mi vezetünk Téged az új lakóhelyedre, mi öltöztetünk Téged „angyalbőrbe" (értsd: egyenruhába) és tőlünk kapod meg az alapkiképzést.

Mi gondoskodunk arról, hogy Te a 10 hetes alapkiképzés során megismerd és lélekben elfogadd a katonai viselkedési formákat, fejlődjön a fizikai erőnléted, megtanulj bánni a fegyvereddel, tudd, hogyan kell mozogni a terepen, túlélj a harcmezőn, és az egyénből az új közösségedért tenni akaró csapatmunkássá válj.

Nálunk emberséges, de kemény, követelménytámasztó kiképzés vár Rád.

Az alapkiképzés alatt már nem lesz tegeződés, nálunk be kell tartanod a katonai érintkezés szabályait.

Nem lesz könnyű a kiképzés, de ha végigcsinálod, büszke leszel magadra – és felkészülten indulhatsz tovább választott alakulatodhoz.

 

NEMZETKÖZI KIKÉPZÉSEK – NATO szinten elismert tanfolyamok

mjkiko3

A Nemzetközi Kiképző Alosztály külföldi és magyar katonák részére vezet le kiképzői tanfolyamokat a rögtönzött (vagy házilagosan készített) robbanó szerkezetek elleni fellépés témakörében, valamint otthont ad az e fenyegetéshez kapcsolódó hadszíntéri helyszínelőket kiképző tanfolyamnak. Mindkét feladat a NATO Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Fellépés Kiválósági Központja felügyelete mellett folyik.

 

KATONAI TESTNEVELÉSI ÉS KÖZELHARC KIKÉPZÉSI MÓDSZERTANI RÉSZLEG – erőnlét és kézi tusa kiképzés magas szakmai színvonalon

mjkiko4

Szakembereink gondoskodnak arról, hogy a kiképzések során a legkorszerűbb testnevelési módszerek alkalmazásával történjen a katonák fizikai erőnlétének fejlesztése és annak szintjét időszakonként felmérjék.
A katonai közelharc terén segíti az alapkiképzést, valamint – egymásra épülő tanfolyamok során – végzi a Honvédség testnevelőinek katonai közelharc oktatói felkészítését.

mecseri

 

 

 

2006. október 18-án, október 23- a alkalmából a Magyar Honvédség Szentendrei Kiképző Központ, Kiképző Zászlóalja felvette Mecséry János posztumusz altábornagy nevét. A Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere a névfelvétel kapcsán zászlószalagot adományozott a Kiképző Zászlóalj zászlaja részére, melynek jogutód szervezete a Mecséry János Kiképző Osztály.

 

 

Mecséri a 7. esztergomi gépesített hadosztály parancsnoka volt 1956-ban. E hadosztály a VI. lövész hadtest részeként az egyik legütőképesebb alakulata volt ekkor a magyar néphadseregnek. Alárendelt egységei november elején a behatoló szovjet csapatokkal is tűzharcba keveredtek, minek következtében az ezredest a legnagyobb ötvenhatos katonaperben halálra ítélték és kivégezték. A forradalom után kivégzett huszonnégy magyar katonamártír között, Maléter Pál után Mecséri János viselte a legmagasabb rendfokozatot. A ma katonáinak példaképül szolgálhat a posztumusz altábornaggyá előléptetett ezredes. A hűség, a hivatástudat, a kitartás, a fegyelmezett katonai viselkedés példaképe lehet számukra. Alakja a század közepének e vészterhes, ellentmondásokkal tűzdelt időszakának megkerülhetetlen, figyelemre méltó jelensége.

A weboldalon cookie-kat használunk. (részletes tájékoztató)